keskiviikko 18. helmikuuta 2015

Kaikouran söpöt haisulit - New Zealand



Reissumme yhtiin odotettuhin kohokohtiin kuului kaikki eläinkohtaamiset ja niitä olikin onneksi lukuisia. Olimme etukäteen selvittäneet missä mitäkin eläimiä voisi bongata ja riemu oli suunnaton kun niitä näimme. Ja nyt puhun eläinten kohtaamisesta niiden oikeassa ympäristössään eli luonnossa tietenkin. Nz:ssä emme valitettavasti pinguja nähneet, niiden bongailun jouduimme jättämään toiseen kertaan, kun ei nyt onnistanut. Uuden-Seelannin eteläsaarella kuitenkin kohtasimme eräitä toisia söpöleitä nimittäin hylkeitä. Tarkemmin kyseessä on New Zealand Fur Seal eli Uuden-Seelannin merikarhu. Näihin söpösiin haisuleihin törmäsimme ihan vahingossa. Haisuleita  siitä syystä, että heistä lähtevä kalan ja meren haju oli aikast pistävä, välillä jopa ihan sietämätön. Kaikouraan saavuttuamme bongasin auton ikkunasta rannalla jonkun liikkuvan möhkäleen ja siinä kiljaisun saattelemana auto parkkiin ja eikun tutkimaan. Kun pääsimme lähemmäs rantaa, niin huomasimme rantakivikossa olevan kymmenittäin hylkeitä. Ilohan siitä vain yltyi. Meillä oli myös tuuria leirinnän suhteen, sillä majoituimme aivan näiden hylkeiden lähettyvillä. Niissä maisemissa kelpasi katsella auringon laskevan vuorien taakse ja nauttia vähän valkoviiniä. Alueella oli kylttejä, joissa mainittiin ettei hylkeitä saanut mennä kolmea metriä lähemmäksi. Suuttuessaan hylkeet saattavat olla äkkipikaisia, jotenkin oli hirveän vaikea kuvitella tätä niiden laiskasta olemuksesta. Kyllä noiden päivien aikana tuli kuitenkin hylkeiden leikeistä selväksi, että ovathan nuo halutessaan aika nopeitakin otuksia.











Tämä alempi kuva on yksi mun koko reissun lemppareista. Voi että mikä paikka ja fiilis. Muistan tuon tunteen katsellessa jylhiä vuoria, meri-ilman raikkaan tuoksun ja sen uskomattoman hiljaisuuden. Kaikoura kuuluu mielestäni ehdottomasti niihin Nz:n "must" -kohteisiin. Mikäli haluaa tehdä muutakin kuin syödä rapuja ja ihmetellä hylkeitä, niin Kaikourassa on upeat maastot reippailuun. Ihan rannikon reunustaa kulkee upea maisemareitti, jonka varrella on myös Kaikouran historiasta kertovia tietopisteitä. 












   




  

Kaikoura on aivan ihana pieni rantakaupunki, jossa voi bongailla hylkeiden lisäksi muitakin eläimiä kuten useita eri valaslajeja, delfiinejä, albatrosseja ja muita meren asukkeja. Näiden bongailuun järjestetään turisteille erilaisia veneretkiä. Ja osat näistä lupaavatkin niinsanotusti "varmaa" bongausta. Kaikouralla on myös mielenkiintoinen, rikas historiansa. 600 vuotta sitten Moa linnun metsästäjät saapuivat alueella, myöskin Kapteeni Cook löysi Kaikouran peninsulan ja luuli sen olevan saari. Alueen rikkaan eläimistön vuoksi Kaikourassa oli aikoinaan isot valaanpyyntikeskukset, jotka työllistivät parhaimmillaan (pahimmillaan) satoja ihmisiä. Onneksi nykyään valaanpyynti on kiellettyä.  Kaikouran nimelläkin on oma merkityksensä ja se kertookin osuvasti sen yhden seikan mistä Kaikoura on tunnettu, nimittäin ravuistaa. Kai tarkoittaa maorin kielellä ruokaa ja koura crayfish eli rapuja. Rapuja myydäänkin Kaikourassa lähes jokapuolella, niin ravintoloissa kuin pienistä myyntikojuistakin. 









Ei kommentteja:

Lähetä kommentti